10% budżetu marki wykorzystane optymalnie

Wśród milionów odsłon bannerów, tylko pewna ich część ma szansę być zobaczona. Powód: część bannerów „wyświetla się” w sekcjach strony których konsument nie zobaczy: np. stopka. Sytuacji nie poprawiają też wydawcy, zarówno mniejsi i więksi walczą o ilości odsłon wszelakimi metodami. W rezultacie w naszej części świata można liczyć na to, że średnio 50% odsłon nie ma szans być zobaczona.

Viewable Rate by Region, Buy Channel and Device
Zjawisko widzialności bannerów jest zbadane przez wiele firm i instytucji. Powyższy wykres jest częścią raportu Sizmeka

 

W taksówce za trzaśnięcie drzwiami płacisz 8zł, przy kampanii displayowej za podpis na zleceniu płacisz połowę budżetu.

Obrazek z bloga Bonadza.com
Obrazek z bloga Bonadza.com

Kolejną stratę notuje się z uwagi na serwowanie reklam osobom, które nie są potencjalnymi klientami na reklamowany produkt. Agencje starają się na to zaradzić odpowiednim doborem stron, na których są wyświetlane bannery. Np. marki FMCG często pokazują się na serwisach kulinarnych. To rozsądne, bo osoba, która szuka przepisów w Internecie jest potencjalnie bardziej zainteresowana makaronem, niż osoba, która  gra w szachy online. Czy można lepiej? Przyjrzyjmy się liczbom.

Efektywność wykorzystania budżetu przy różnych kampaniach FMCG
Produkty Część grupy będąca w rynku na reklamowany produkt Komentarz  Optymalnie wykorzystana część budżetu biorąc pod uwagę widzialność kreacji
Przyprawy, kiełbaski, ketchup na grilla 10% Tylko taka część grupy osób przeglądających przepisy w Internecie planuje grilla. Kampania miesięczna w sezonie.  5%
Makarony, sosy do makaronów, przyprawy do kuchni włoskiej 8% Tyle osób szuka przepisów na potrawy kuchni włoskiej, jeśli dodamy do tego jeszcze przeglądających inne potrawy z makaronami, oliwą z oliwek, itp.. Nie uzbiera się więcej niż 15% 4%
Krewetki, ośmiorniczki i inne produkty dla eksperymentujących w kuchni 15-30% W zależności od tego, na jakie produkty mają być konsumenci, można zebrać grupę 15% do 30% ludzi przeglądających przepisy w Internecie  7-15%
Mąka, bakalie i inne produkty do wypieków 20% Ludzie zainteresowani głównie wypiekami to około 20% wszystkich przeglądających przepisy.  10%
Produkty na świąteczne uczty: Boże Narodzenie i Wielkanoc 20% Wśród osób przeglądających przepisy tylko 20% to osoby odpowiadające w swoich domach za świąteczne zakupy i świąteczne gotowanie.  10%
Gazetki spożywczych sieci handlowych 30% Wśród osób zainteresowanych kulinariami można wydzielić grupę osób odpowiedzialnych za zakupy jedzenia w swoich rodzinach. Taka grupa to około 30% przeglądających przepisy.  15%

Opracowanie na podstawie danych TylkoFMCG/Listonic. Te same dane są wykorzystywane do prowadzenia kampanii reklamowych Grocery Magnet.

Pozostały budżet zapewne nie jest w całości zmarnowany, ale o efektywność powyżej 30% przy standardowych kampaniach można tylko marzyć.

Niski CPM i wysoki CTR, to nie jedyne ważne parametry. Są narzędzia do mierzenia widzialności bannerów i są dane o tym kto czego używa w kuchni. Dlatego za podstawowy model rozliczania już rok temu obraliśmy CPMV (widzialny CPM) dodatkowo z nami dotrzesz do wyselekcjonowanej, ale ciągle sporej grupy, potencjalnych klientów.