Zmiany w zachowaniach podczas epidemii Covid-19 – analiza produktów

Wybuch epidemii COVID-19 ma fundamentalny wpływ na rynek handlu Jest to niezaprzeczalny fakt, z którym zgodzi się każdy specjalista. Decyzje i ograniczenia wprowadzane przez sieci handlowe determinują zmiany w zachowaniach konsumentów. Dzięki danym pochodzącym z aplikacji Listonic przeanalizowaliśmy ścieżkę zakupową użytkowników w pierwszych tygodniach  wybuchu epidemii.

Naszą analizę podzieliliśmy na kategorie zakupowe:
-zakupy spożywcze,
zakupy drogeryjne,
-zakupy budowlano-wykończeniowe.

Porównaliśmy średnią z dodań produktów w okresie styczeń – luty do ilości dodań tych samych produktów w pierwszych tygodniach marca.



Artykuły sypkie 

Pierwszy tydzień (9-15 marca) ogłoszonej epidemii sprawił, że konsumenci mocno zainteresowali się zakupami. Łączna ilość dodanych produktów w tym tygodniu wzrosła do 150% w stosunku do średniej ze stycznia i lutego. To zjawisko nie jest spowodowane paniką, a ostrożnością. Osoby, które udały się na zakupy w tym tygodniu, robiły ja dużo większe, zaopatrywały się w najważniejsze produkty. Drugi tydzień pokazał zwiększenie zainteresowania produktami polepszającymi komfort życia. Analizę danych pogrupowaliśmy na najciekawsze produkty z kategorii. Całościowy zestaw danych znajdziesz na końcu artykułu w pełnej infografice. 

Zakupy spożywcze 

W pierwszym tygodniu kwarantanny na czele najintensywniej wybieranych produktów spożywczych uplasowały się artykuły sypkie typu kasza (215%), makaron (204%), ryż (246%), mąka (255%). Są to produkty pierwszej potrzeby, długoterminowa data ważności pozwala na przechowywanie w domowych spiżarniach. Zmiana w zainteresowaniu tymi produktami nastąpiła tydzień później. Gwałtowny spadek w dodawaniu produktów sypkich o ponad 100% związany jest z zaopatrzeniem konsumentów w te produkty wcześniej. W tygodniu (16-22 marca) ilość mąki spadła do 166%, ryżu do 98%, makaronu do 98% i kaszu do 95%.

Desery i wypieki 

Na szczególną uwagę zasługują produkty z kategorii desery i wypieki. W pierwszym tygodniu epidemii (9-15 marca) zainteresowanie artykułami ciasta i dodatki wyniosło 248%, kisiel skoczył do 277% natomiast proszek do pieczenia do 197%. Kategoria ta, w drugim tygodniu epidemii (16-22 marca) zyskała jeszcze większy wzrost galaretki z 139% wzrosły na 190%, cukier waniliowy z 134% w pierwszym tygodniu wzrósł do 215% natomiast proszek do pieczenia wskoczył na 270%. Skąd ten wzrost w drugim tygodniu?

Konsumenci siedząc w domach nudzą się, zaczynają więc spędzać więcej czasu w kuchni na wypiekach i gotowaniu. Kolejnym powodem może być zamknięcie niektórych punktów cukierniczych i piekarni.

Przekąski 

Większość kategorii spożywczych pierwszego rzędu została opisana w wielu artykułach branżowych, są jednak produkty, o których mało jest informacji. Do tych produktów zaliczają się przekąski. W pierwszym tygodniu epidemii sprzedaż tych artykułów wzrosła w niewielkim stopniu, porównując do reszty najpotrzebniejszych produktów. Drugi tydzień (16-22 marca) zaostrzeń wskazał, że konsumenci bardziej skupili się na produktach poprawiających komfort życia. Użytkownicy częściej dodawali do list czekoladę (184%), batony (153%), ciastka (173%) oraz gumy, żelki czy lizaki (175%). Zainteresowanie przekąskami wzrosło średnio o 36%.

Ten wzrost jest o tyle istotny, że przekąski zaliczamy do zakupów „impulsowych”, których nie planujemy. Ich zintensyfikowana obecność na listach zakupów świadczy o wzroście kategorii w skali dużo większej niż pokazują powyższe liczby. Świadczy też o poważnym podejściu Polaków do dokładniejszego planowania zakupów.

Nabiał, sery i masła

Zgodnie z przewidywaniami w pierwszym tygodniu epidemii kategoria nabiał odnotowała jedne z największych wzrostów.. Maksymalne zainteresowanie budziło mleko (148%), jajka (135%), sery żółte (139%) oraz masła i margaryny(163%).  Produkty te w drugim tygodniu (16-22 marca) straciły zainteresowanie, natomiast wzrost zaobserwowany został w artykułach desery i serki (159%), śmietana (13%), kefiry (130%) oraz ser biały (147%). To może potwierdzać tendencję intensyfikacji domowych wypieków, dla lepszego wykorzystania czasu i zabicia nudy.

Przetwory 

Pierwszy tydzień epidemii dał gwałtowny wzrost kategorii przetworów. Zainteresowanie dżemami skoczyło do 212%,  przeciery zyskały 161%. Drugi tydzień kwarantanny pokazał, że konsumenci zaopatrzenii w produkty z długoterminową datą ważności, nie są już zainteresowani ich kupnem w tak dużej skali. Ilość przetworów na listach zakupów drugim tygodniu spadła średnio o ok. 42%.

Dodatki do dań, sosy i fixy

Wzrost wszystkich kategorii w pierwszym tygodniu wpłynął również na artykuły z kategorii dodatków do dań, sosów oraz fixów. Największy wzrost zainteresowania w pierwszym tygodniu przypadł na sosy w słoikach (201%) oraz kostki rosołowe i buliony (164%). Produkty te w drugim tygodniu straciły na uwadze konsumentów, natomiast na popularności zyskały ketchupy (154%), musztardy (149%) oraz majonezy (143%). Jedynymi produktami w tej kategorii,  które tracą na zainteresowaniu w ciągu kwarantanny są przyprawy. W pierwszym tygodniu ich zainteresowanie wynosiło 92% w drugim już 89%.

Alkohol 

Pierwszy tydzień kwarantanny nie wzbudzał zainteresowania konsumentów w napoje wysokoprocentowe.Kategoria ta notowała w pierwszym tygodniu niewielkie wzrosty, a w przypadku cydru – spadek. Trend ten zmienił się tydzień później. Największy wzrost zaliczył cydr (205%), drugie w kolejce jest piwo(166%) oraz wino (138%).

Na końcu artykułu znajdziesz infografikę obrazującą wzrosty i spadki wszystkich analizowanych kategorii.

Zakupy drogeryjne

Nie jest niespodzianką dla nikogo wysoki wzrost zainteresowania środkami dezynfekcyjnymi (565%), mydełkami, płynami i żelami pod prysznic (251%) czy papierem toaletowym (239%). Konsumenci obkupieni w najpotrzebniejsze artykuły chemii gospodarczej stracili do nich zainteresowanie w drugim tygodniu epidemii. 

Drugi tydzień kwarantanny sprawił, że użytkownicy Listonic chętniej dodawali do swoich list produkty poprawiające ich samopoczucie i wygląd. Wzrosła ilość dodań artykułów do golenia(124%) , odświeżaczy powietrza (96%). Dużo czasu wolnego i nuda sprawiła, że konsumenci zaczęli masowo sprzątać swoje domy ,dlatego wzrosło zainteresowanie mleczkami do czyszczenia (141%).


Top produkty drugiego tygodnia kwarantanny to:

  1. Środki dezynfekujące,
  2. Leki,
  3. Środki do zmywania ręcznego,
  4. Środki do zmywarek,
  5. Mydła i płyny i żele do kąpieli,
  6. Kosmetyki,
  7. Mleczka i płyny uniwersalne,
  8. Środki do wc,
  9. Środki do prania,
  10. Golenie- maszynki i kosmetyki.

Na końcu artykułu znajdziesz infografikę obrazującą wzrosty i spadki wszystkich analizowanych kategorii.

 

Artykuły domowe i ogrodowe

Pierwszy tydzień kwarantanny spowodował wyraźny spadek artykułów budowlanych (91%) oraz produktów do urządzania mieszkań (94%). Jednocześnie wzrosło zainteresowanie kategorii wykończeń (121%) oraz produktów ogrodowych (129%). Powodem takich zachowań jest polepszanie się pogody, przez to konsumenci przebywający w domach pragną poprawić wygląd swoich mieszkań oraz popracować w ogrodach. 

Pierwszy tydzień epidemii poprawił sprzedaż artykułów biurowych (170%), powodem jest przeniesienie pracy do domów i potrzeba zaopatrzenia się w podstawowe do pracy produkty. Konsumenci interesowali się również takimi produktami jak węgiel palny (168%) oraz zabawki (94%) dla dzieci, by te nie nudziły się podczas kwarantanny. Reszta kategorii przeżywa spadek związany z oszczędnością w trudnych czasach

Na końcu artykułu znajdziesz infografikę obrazującą wzrosty i spadki wszystkich analizowanych kategorii.

 

PODSUMOWANIE


Użytkownicy aplikacji Listonic w pierwszych tygodniach kwarantanny robili zapasy zmartwieni stanem wyjątkowym. Średni wzrost dodań produktów do list w stosunku do średniej ze stycznia i lutego wynosi 150%. 

W pierwszym tygodniu konsumenci postawili na zakup najpotrzebniejszych produktów  (ryż, kasza, mąka, mleko gotowe sosy w słoikach, dżemy, pieczywo). Strach przed ograniczeniem spowodował, że Polacy przykładali uwagę tylko do produktów niezbędnych.  Dodatkowe ograniczenia wprowadzone w drugim tygodniu sprawiły, że użytkownicy Listonic postawili na poprawę komfortu życia w kwarantannie dodając więcej przekąsek (czekolada, batony, ciastka), półproduktów do wypieków (cukier waniliowy, proszek do pieczenia) czy alkoholi (cydr, piwo, wino). Poza artykułami spożywczymi obserwujemy wzrostowe trendy w kategoriach produktów związanych ze sprzątaniem, urządzaniem mieszkań, ogrodów a także wśród artykułów kosmetycznych (do pielęgnacji ciała).


Epidemia sprawa, że zmienia się również wielkość koszyka oraz częstotliwość zakupów. Rzadziej odwiedzamy sklepy, ale ilość kupowanych produktów jest większa.

Obecna, trudna sytuacja w kraju i na świecie ma wpływ zarówno na jakość naszego życia, schematy zachowań, ale także na sytuację gospodarczą oraz biznesową. Analiza list zakupowych Listonic pokazuje, że zachowania konsumentów się zmieniły, natomiast producenci nie muszą się martwić o rynek zbytu. Bardzo pozytywne jest też szybkie przystosowanie się sieci handlowych do zmieniających się trendów zakupowych.

 

>Zobacz też jak Polacy wybierali sieci handlowe w 2019 roku<<

 

Sprawdź wszystkie produkty w naszych infografikach.

Zakupy spożywcze

zakupy spożywcze, produkty spożywcze

Zakupy drogeryjne

 

Zakupy domowe i ogrodowe